Tuesday, 19 August 2014

Rindu Awak 200%

Bulan ini adalah waktu bagi saya menghabiskan bakian cuti rehat yang ada sebelum memulakan pengajian di Johor Bahru. Difikiran siang & malam memikirkan akan bermulalah 'rindu awak 200%' pada anak-anak nanti. Pada ayahnya rindunya akan semakin lebih lagi tak lagi 200% tapi berkali-kali ganda... terima kasih kerana sentiasa berkorban membahagikan masa, kasih, sayang & kerjaya buat anak-anak.

Bercerita tentang waktu sekarang ini, saya kerap berbual dengan buah hati, semangat hati & nyawa ibu Danish & Dhiya yang ibu ini akan berjauhan dengan kamu. 

Mula ceritanya: Hari Selasa tengah hari sebelum ibu hantar Danish ke sekolah seperti biasa ibu akan luangkan masa 1jam or 45minit buat kamu macam mana biasanya ibu lakukan setiap hari jumaat. Mulanya ibu letakkan tangan ibu di kepala kamu, ibu cium kepala kamu & ibu bertanya 'sayang ibu tak'.. jawab kamu 'sayang'. Kata ibu ' nanti ibu nak masuk belajar lagi, next month ibu dah mula jauh dengan Danish & adik... nanti tengok-tengokkan adik... jangan sakitkan adik.. sayang dia, ibu akan call Danish & Dhiya.. ingat tue' jawab Danish ' Ibu belajar jauh tak? berapa lama ibu belajar... abang pon nanti nak jadi macam ibu selalu nak belajar ibu tak malas'. Hmmm.... rasanya ayat yang hujung sekali ibu tak pernah ajar... hmmm.. apapun jawab ibu ' ibu belajar setahun, ibu belajar di Johor Bahru.. belajar nie tiada erti rehat tapi kena ada minat & semangat yang kuat... abang kena lebih kuat semangat lebih dari ibu yer.. abang adalah contoh kepada adik.. adik melihat setiap apa yang abang buat kalau baik, baiklah yang adik ikut nanti... jawab Danish ' baik'. Harap fahamlah anak bujang nie bila sampai masanya.

Hmmm... kali nie bercakap dengan Dhiya pula. Hati mula rasa bimbang sebab dah tahu buah hati ibu yang sorang nie memang payah sikit nak berjauhan dengan ibu lama-lama. Tapi ibu kenal adik nie kalau takder ibu confirm mesti leka ngan nonton tv channel cartoon dia. Buat adik comel ibu, jangan leka yer dik... study smart. adik kena workhard sedikit especially reading.. I know you can do... but sometimes lazziness happen when you don't want to face something... easy to pointed to you like a boring...

Buat bie, terima kasih kerana sentiasa memahami & izinkan sayang untuk mulakan pengajian semula. Mungkin inilah masa yang Allah nak menguji kesabaran kita dalam mendidik anak-anak dimana kita masing-masing berjauhan. Ia juga menguji rasa kasih & sayang kita di saat berkorban demi membesarkan mereka untuk menjadi insan yang lebih baik dari kita. Ia menguji akan rasa cintakita... melipat gandakan lagi kasih & sayang antara kita sebagai suami & isteri.... takdir yang telah ditentukan oleh Allah buat kita.

Semoga Allah sentiasa melindungi kita sekeluarga & sentiasa dipermudahkan segala urusan kita dunia & akhirat InsyaAllah..

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.