Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Di Sebalik Tabir Hati

Di sebalik tabir hati Ku pandang renungan mata yang amat jauh Renungan menyembunyikan sebuah kisah yang jauh disudut hatinya sayu Ia sayu disebalik ujian pada kesetiaan & keredhaan Disebalik tabir hati Ku lihat akan rintihan sebuah hati Tergambar akan sebuah pengabadian cinta yang abadi KasihNya ia kekasih yang terdahulu menemuiMu Illahi Di sebalik tabir hati Kuharap ada ketenangan di sudut hati yang sayu itu Agar dapat dibadikan cinta dan kasih kekasih di setiap sujudmu pada Illahi Agar dirimu tidak terus melupakan kasih kekasihmu Disebalik tabir hati Terasa terlalu kerdil untuk mendampingi hati yang sayu itu 'Terlalu Sulit untuk diluahkan' Kerna ia bicara untaian antara hati dan perasaan Di sebalik tabir hati Ku harap tidak disesali perasaan yang dimilki Jangan ditangisi takdir dan ujian yang dilalui Jagalah hati-hati dan perasaan yang masih kita miliki Di sebalik tabir hati Tangisan dari sekeping hati buat sekeping hati yang merintih Kadang-kadang hati merasakan aka

Terlalu Sulit Untuk Diluahkan

Terlalu sulit untuk diluahkan Terlalu kelu lidah untuk terus bertanya Mungkinkah hati takut akan hadirnya keceriaan buat seketika Atau mungkinkah hadirnya ia hanya sekadar kebetulan Terlalu sulit untuk difikirkan Terlalu banyak kenangan yang menjadi bayangan Mungkinkah hati hadirnya keyakinan tetapi tak berdaya untuk diluahkan Atau mungkinkah ia takdir yang harus diuji terlebih dahulu Terlalu sulit untuk kearah kebaikanMu Ya Allah Terlalu banyak ujianMu ku diuji dengan airmata Mungkinkah akan berakhir kesedihan dalam hidup hambaMu ini Atau mungkinkah ia hadir buat diriku hanya seketika.... Terlalu sulit untuk di buka ruang hati untuk diluahkan Terlalu sedih untuk meletakkan harapan Mungkinkah harus terus berdiam Atau mungkinkah harus dinantikan sahaja jika ia takdir buat hambaMu Hanya DIA yang mengetahui segalanya... Ia rancangannya kerna ku adalah hambaNya... Nukilan : KasihNya 'Di Awan Biru'

Cukuplah Jika Ianya Sekadar Meringankan Kesedihan Seseorangan..

Dalam hidup ini pada saya cukuplah jika dapat saya meringankan kesedihan seseorang... bukan mudah untuk meharungi hidup setelah perginya kasih yang terdahulu menemuiNya... takdir yang telah tersurat buat kita dan bukan semudah mata yang melihat berbanding kita yang melalui ujian ini... perginya mereka yang kita rindui buatkan kita sedar bahawa ianya hanya pinjaman buat kita sebagai hambaNya... Saya percaya kita takkan dapat menghilangkan kesedihan yang dihadapi oleh yang 'berduka' itu. Cukuplah sekurang-kurangnya saya boleh memberi ketenangan serta sokongan bagi beliau terus yakin akan jalan yang harus dilaluinya... Kadang2 bila difikirkan balik tak semua hambaNya akan diberi ujian sebegini... yakinlah wahai yang 'berduka' Allah memilih kamu kerna dia yakin kamu dapat mengharunginya dengan sebaik2nya... Kesedihan akan kehilangan sememangnya mengambil masa yang lama... kita takkan menjangka bila akan kesedihan itu berakhir... hati selalu berkata duka ini membuatkan ki

Takmau Menangis...

Minggu nie ada mak... dapat juga tidur dgn mak 2 hari nie... lama tak tidur dgn mak. Terima kasih mak... terima kasih kerana tak henti2 memberi nasihat dan dorongan utk anak mak teruskan liku2 hidup ini... Minta maaf mak sebab susahkan mak sehingga hari nie... saya tahu mak menangis malam semalam tgk saya tidur sebelah mak.... kita sama2 simpan sedih yer mak tue sebab abah kata saya & mak sama pandai simpan rahsia... Hari nie... seperti biasa niat dihati nak jogging tapi disebabkan kecederaan lalu di bahu kanan sakit semula dan terus buatkan niat utk jogging postpone ke pagi isnin.. harap2 sakit tak berulang lagi... Malam nie sakit berulang kembali... hujan pulak malam nie... bahu semakin kerap sakit... masa driving tadi pon tahan sakit... kalau jumpa doktor nie conform minta buat ROM... apapun tunggu la doktor yer... selalunyer doktor bagi date kat patient nie dah terbalik patient yang request date... hmmm.... camner tue... Esok harap2 sakit berkurangan sebab esok busy day... s

Bagaimanakah Hari2 Itu pasti akan sentiasa Indah??

Hari2 pasti akan saya pastikan ianya indah utk saya lalui agar saya terus tersenyum.. pada saya jika kita benar2 menghargai masa dan siapa sahaja disekeliling kita pastikan kita takkan terus menerus bersedih. Gunakan masa yang ada bersama mereka... jgn difikirkan kesedihan & kesepian hidup tanpa kasihNya dia kekasih 'Di Awan Biru'.... ia adalah takdir yang telah tersurat buat kita dan nyatanya kita harus melaluinya tanpa mereka. Saya pasti setiap apa yang kita lakukan pada hari ini adalah yang terbaik buat mereka tak kiralah pada ibu bapa, anak2 mahupun org lain... cukup lah sekadar melepaskan lega melihat mereka tersenyum gembira.... Kemudian di malam hari kita pasti akan terfikir hari ini adalah hari terbaik yang telah kita lakukan demi melindungi kekurangan & kesepian hidup yang kita lalui sekarang.... Hari2 saya terfikir bagaimana & apa yang saya harus lakukan supaya saya tidak akan terasa kesepian hidup tanpanya... bohong jika tidak hadir kesepian itu. Ada m

Nak Buat Tajuk Ape nie?

Sebenarnyer bila mata dah jadi semakin kuyu nie... tajuk pon dah tak boleh fikir... hilang focus.. idea pon dah semakin blurrr... nampaknyer kena rehat dulu... Apapun semua yang dilalui dan berlaku pada hari ni mungkin ada yang tersurat... kita tidak tahu namun biarlah dikekalkan gaya pemikiran yang sihat.... biarlah ianya yang terbaik utk semua... Pagi nie.. skill yang dah lama disimpan mmbuatkan saya refresh kembali di temapat kerja... bagus juga bila bekerja di tempat baru ini biarpun sudah tidak di disiplin yang lama... namun disiplin yang baru ini lebih mencabar.... harap2 biarlah ia sekadar menyahut cabaran sahaja... jangan dibawakan sangat cabaran ini terus menerus sehingga memakan diri .. bukan ape bila mendengar kata senior2 majority mereka ada uban di kepala... ni yang makin buat saya bimbang nie... hari2 belek rambut kot2 ada rambut putih yang terselit disebalik kehitaman rambut nie..... Hmmm.... ni ada lagi satu story nie tapi hati kata diam jari lagilah taknak menaip...

'Apa??? ye ker? Hahahahaha!!!....

'Apa??' haaaa.... ape tue... hari nie pagi2 sementara tggu time nak ke tmpt kerja... jogging di taman jap... ada untie menegur 'Ammoi.... lama x nampak busy ker?'... Apa?.. ada juga yang melihat rupenyer... untie nie bagus la... nanti nak join dia tai cheee pulak.. hahaha... Biasalah, kebelakangan nie busy jadi so just this week byk masa yang saya free sikit.. so aktiviti outdoor bila 2 pari2 tiada di rumah baru boleh buat semua nie... kalau tak exercise dgn mechine exercise di rumah shj la nmpknyer.... 'Ye ker ammoi?'.. nampak sgt untie nie tak tahu saya ada 2 anak nie... hahaha... takper lah layan jer... hahahaha.... Balik ke rumah tgh rehat2 nie terfikir2... ada program baru nak ditambah dgn kawan2 tmpt kerja nie.... hmmm...

'Adik Nak Jugak Mummy'...

'Adik nak jugak mummy..... adik nak foto untuk adik letak dekat buku adik nie...'... huh3... PG pagi2 dah meragam nak foto jugak utk diletakkan kat buku latihan dia pagi ni... siap duduk depan pintu bilik taknak ke sekolah selagi saya tak lekatkan gambar dia di buku latihannya... Hmmm... mummy kecik2 dulu takla mcm kamu dik.... nie siap sengih...'Yeaaa... mummy dah letak gambar kat buku adik'... sengihnyer... tak habis sampai ke sekolah... PG... kamu niekan memang kadang kala buat geram mummy jadi cair nak membebel dengan kamu... hmmm... Pagi nie macam biasa cium pipi dulu baru boleh masuk sekolah kalau tak bila mummy jemput petang jap gie kamu membebel dekat mummy lupe nak cium kamu... hmmm... SB jugak yang cool jer tiap2 hari.. relax shj... siap cakap lagi kat PG ' adik niekan selalu buat abang lewat ke sekolah tau... asyik merengek jer dgn mummy'.... wahhh... SB dah tahu rutin adik dia.. hahahaha.... Apapun nasib baik mummy x busy hari nie... petang meeti

“Magic mirror on the wall / Who is the fairest of them all?”

Malam nie makan malam di restoran favorite anak2... dalam perjalanan mcm biasa chit chat bersama anak2 bagai perbualan biasa buat kami... tajuk 2 beradik nie berkenaan movie Mirror Mirror yang dah x tahu berapa kali mereka tgk... apapun riak mata mereka berbual satu sama lain menampakkan respon mereka utk berbual secara sihat...... Mummy menyelit sikit tgh2 mereka berbual tu....'Magic mirror on the wall/ who is the fairest of them all?'....... Suddenly PG menjawab.... 'mummy'..... hahahahahaha..... senyum mummy sampai ke telinga.... Mana taknyer... anak sekecil nie hanya nampak apa yang di depannya sahaja... bila ditanya kenapa mummy?.... Pg menjawab 'Ye la, mesti la mummy.... I Love Mummy.... I like to see your smile... your eyes... your lips.... your skin... you make me smile... you care of me.... and u look so cute...'..... wahhhhh... nie puji melonjak nie... jap gie sampai kedai mummy belanjer PG milo dinasour 1... he3.... Bila ditanya kepada SB dijawab d

Ader ker Bulan....

'Ader ke bulan malam nie mummy' kata SB masa saya tgh driving bawa mereka jln2 mlm nie... hmmm... jap gie bila kita sampai kat kedai mkn nanti mummy tgk langit kot2 ada bulan malam nie... Hmmm.. bila anak2 dah pandai ckp nie semua yang mereka belajar di sekolah akan mereka apply di luar sekolah... bila teacher kata malam2 boleh tgk bulan bintang so..... mummy kena carikan or tgk2kan di langit kot2 ada mlm nie utk mereka lihat... Apapun tak kiralah ade ke tidak malam nie bulan & bintang.... mummy harap kamu berdua happy keluar jln2 dgn mummy yer.... mmmuuuuuuaaaaaahhhhh... ;-)

Kasih Anak Sesalju Kasih Ibu...

Benar kata ibu... Biarkan airmata itu disematkan di hatimu Tiada kasih & doa yang abadi hanya dari anak2mu Kasih anak kecilku sesalju kasih ibu Kasih anak ibu semanis senyuman kamu Kasihan ibu melihat kamu permata ibu Hanya ibu kawan, kasih, ayah dan segalanya buatmu Ibu tahu kamu anak ibu yang istimewa Istimewa dalam hidup ibu kamu semangat ibu kamulah kawan, kasih dan segala2nya buat ibu Kasih anak ibu sesalju kasihnya ibu buat kamu Kasih anak ibu Malam hari selalu ibu lihat kamu di bilik kamu bimbang ibu kamu terbangun dari lenamu bimbang ibu kamu jauh dari mata ibu Istimewanya anak ibu kamu selalu mahu bersama ibu tidak pernah jauh ibu kerna kasih & cinta ibu di hati kamu jauh sahaja ibu pasti kamu bertanya 'ibu di mana ibu, jangan lama2 jauh ya ibu' Love You Kasih anak ibu sesalju kasihku di awan biru Teristimewa buat : SB & PG Nukilan : Mummy "KasihNya Di Awan Biru'

Weekend yang Ringkas

Weekend di awal pagi anak2 dah breakfast bihun singapore masakan mummy... macam biasa kegemaran mereka jadi bertambah2lah mereka makan pagi nie... dan macam biasa selepas makan SB & PG dah keluarkan beg sekolah untuk mummy semak.. dalam masa yang sama di rumah kebiasaannya homework yang mummy beri buat SB pasti akan disiapkan olehnya.. so study utk 1jam sahaja seperti biasa... PG? pon tidak ketinggalan. Kalau diikutkan tiada kerja sekolah tapi sebab abang ada homework PG juga mahu... so macam biasa juga tiada tugasan lain melainkan mewarna dan main soduko mummy sementara mummy semak buku sekolah SB. Dan.........seperti kebiasaan juga jika ada kelapangan pasti akan digunakan sepenuhnya membawa my lovely SB & PG ke tempat2 yang menjadi kebiasaan kami. Kali nie disebabkan cuaca tidak berapa baik.. jadi mummy bawa 2 anak kecil ini ke Mid Valley sahaja. Seperti biasa PG yang fotokopi hobby dan minat yang sama dgn mummy pasti akan melihat kasut dan accessories yang berkaitan dgn po

Seindah Senyuman

Tiada apa yang paling menarik selain senyuman... apa yang membuatkan saya tabah melalui hari-hari ini melainkan senyuman. Anak2 menceriakan hari-hari saya biarpun kerja-kerja harian dan hakiki ditempat kerja kadang kala memenatkan namun melihat anak2 bagaikan menghembuskan nafas lega.. terus membuat keresahan hati reda lalu ianya terukirnya senyuman di bibir ini... Hari2 semakin indah buat saya walaupun hanya anak2 sebagai peneman di hari2 ini. Melihat mereka membesar di depan mata membuatkan hati semakin kuat untuk terus bertahan selagi terdaya. Semalam pada saya biarlah ia sejarah namun untuk jatuh tidak sekali-kali akan saya lakukan. Kadang kala bila di fikirkan Allah itu adil Dia Maha SegalaNya... Dia ada sebab musababnya mengapa kami masih bertiga... Hanya Dia sahaja yang tahu akan perjalanan seterusnya yang akan saya lalui... Dia sahaja yang akan tahu bila saatnya... Teruskanlah Mummy untuk terus tersenyum... keceriaan itu hak buat dirimu...