Monday, 29 December 2014

Yang Dipendam Dihati

Pada yang pernah terlihat, namun tidak benar2 mengenali siapa penulis blog ini akan pasti akan tertanya2 siapalah wanita yang blog tidak seberapa ini. Kenapalah dia asyik mengatakan pada setiap kata2nya pada yang telah pergi menemui Illahi.

Semuanya bermula di blog ini... ibu ini telah memulakan penulisan blognyer dari tahun 2008 ketika itu arwah suami yang juga salah seorang blogger. Namun blog ibu yang dimulakan dari 2008 -2010 telah saya privatekan bagi bacaan dan kenangan abadi yang sentiasa bersemadi dihati.. 

Kami mempunyai hobi yang sama dan berkongsi bulan kelahiran yang sama. Karektor kami adalah sama... sangat2 pemendam namun antara kami berdua tiada pula kami begitu... pada pandangan rakan2 yang mengenali kami bukan sahaja suami isteri tetapi kami adalah sahabat baik yang tidak pernah lekang ke mana2.

Ada juga yang tertanya2 diamana senyum tawa saya yang dahulu amat mudah ketawa ketika adanya arwah suami????... ianya tidak seperti dahulu keceriaan ibu pasti akan mengingatkan akan insan yang tidak pernah rasa letih untuk mengusik ibu ini disetiap nafasnya... sehingga di hari terakhir perginya dia masih lagi mengusik kami yang menonton televisyen sebelum malam kejadian...

Dengan airmata menulis blog ini, mengingati kisah lalu adalah pasti... hidup ibu ini adalah bayangan kepada yang telah pergi. Karektor yang sama namun sikap semakin berubah kerana ada kala mengasingkan diri dan lebih suka kepada privacy diri yang hampir seluruh jiwa raganya berkorban untuk anak2 tersayang.

Sebelum ini ada juga yang tertanya2 kenapa ibu ini tidak meletakkan anak2nya dibawah jagaan ibunya. Mudah dan ringkas kerna saya adalah balu yang independent. Saya suka anak2 membesar dengan perit jerih kepayahan saya sendiri. Saya mula hidup sendiri dari usia saya 17tahun dan dari saat itu saya telah mula belajar menyesuaiakn diri dengan kepayahan. Mulut untuk meminta bantuan dari ibu ayah adalah payah pada saya kerana ibu sendiri tahu anaknya ini memang dari kecil sudah pastinya akan usaha sendiri selagi dayanya.

Anak2 adalah nyawa saya.. mereka sumber kekuatan ibu... setiap langkahnya pasti difikirkan bagaimana anaknya sekarang ini. Airmata kerinduan sudah pasti namun untuk menunjukkan akan kesedihannya pasti tidak.

To be continue....


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.