Monday, 29 December 2014

Pesanan Ibu Buat Abang

Hari ini genap 4 bulan saya berjauhan dengan keluarga tersayang. Lagi sayu hati berjauhan dengan bonda tempat mengadu, tempat bermanja dan dialah yang lebih mudah memahami serta yang akan faham bagaimana anaknya ini.

2minggu anak2 tinggal bersama saya di johor ini... malam ini mereka akan pulang semula ke Kuala Lumpur untuk memulakan sessi persekolahan mereka. Sedih & airmata sepanjang perjalanan untuk menghantar mereka ke stesyen bas.

Teringat ibu akan kepayahan kita dahulu, bagaimana kita selepas seminggu daddy tinggalkan kita bertiga. Hanya wallet yang hanya RM150 yang ada dalam dompet daddy untuk kita meneruskan hidup tanpanya. Kita pulang dengan menaiki bas ekspress... airmata mengalir sepanjang perjalanan dan bila mata ibu ke arah langit biru ketika itu pasti akan ibu terasa daddy telah jauh pergi meninggalkan kita seperti mana jauhnya awan itu untuk kita gapai.

Malam ini, ibu tak dapat tidur dengan lena mungkin kerana dengan assignment ini juga dan diselangi akan memikirkan bagaimana adik Dhiya tanpa ibu di hari pertama kamu ke sekolah kebangsaan. 

sudah 5tahun berlalu... namun tidak pernah hati ibu untuk melenyapkan akan kasih dan sayang insan yang amat menyayangi kita. Namun ibu pendamkan demi kamu yang masih kecil. Tidak sama andai ada pengganti.. hanya ibu yang lebih mengetahui... mungkin kamu berdua lupa bagaimana daddy yang setiap hari pasti tersenyum melayan kerenah kita yang sentiasa diikutinya... 

Jagalah diri kamu diantara satu sama lain... abang jangan mudah lupa akan pesanan ibu... sayang adik... adik baik sangat2 abang... kamu lihat kelembutan hati adikmu itu adalah mirip daddy kamu sayang... adik hanya perlukan sayang abang... ibu sedih bila abang lupa akan janji abang kepada ibu.

Ibu tahu kamu berdua bijak, namun jangan mudah alpa... solat jangan lupa.. ibu jauh dengan abang namun Allah tidak pernah jauh mahupun tidur... ibu menghitung hari dan airmata berjauhan dengan kamu... ibu study bukan untuk diri ibu... study ibu inilah yang akan membantu masa depan kamu untuk ibu menambah rezeki buat kamu untuk meneruskan pengajian kelak... ibu hanya insan biasa sayang...

Andai suatu hari nanti, kamu membaca akan setiap kata2 ibu ini nanti... ingatlah kembali akan pengorbanan ibu ini sayang... Semoga hari esok n seterusnya adalah yang terbaik buat kamu n kita hendaknya... ameen...


No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.