Skip to main content

Pesanan Ibu Buat Abang

Hari ini genap 4 bulan saya berjauhan dengan keluarga tersayang. Lagi sayu hati berjauhan dengan bonda tempat mengadu, tempat bermanja dan dialah yang lebih mudah memahami serta yang akan faham bagaimana anaknya ini.

2minggu anak2 tinggal bersama saya di johor ini... malam ini mereka akan pulang semula ke Kuala Lumpur untuk memulakan sessi persekolahan mereka. Sedih & airmata sepanjang perjalanan untuk menghantar mereka ke stesyen bas.

Teringat ibu akan kepayahan kita dahulu, bagaimana kita selepas seminggu daddy tinggalkan kita bertiga. Hanya wallet yang hanya RM150 yang ada dalam dompet daddy untuk kita meneruskan hidup tanpanya. Kita pulang dengan menaiki bas ekspress... airmata mengalir sepanjang perjalanan dan bila mata ibu ke arah langit biru ketika itu pasti akan ibu terasa daddy telah jauh pergi meninggalkan kita seperti mana jauhnya awan itu untuk kita gapai.

Malam ini, ibu tak dapat tidur dengan lena mungkin kerana dengan assignment ini juga dan diselangi akan memikirkan bagaimana adik Dhiya tanpa ibu di hari pertama kamu ke sekolah kebangsaan. 

sudah 5tahun berlalu... namun tidak pernah hati ibu untuk melenyapkan akan kasih dan sayang insan yang amat menyayangi kita. Namun ibu pendamkan demi kamu yang masih kecil. Tidak sama andai ada pengganti.. hanya ibu yang lebih mengetahui... mungkin kamu berdua lupa bagaimana daddy yang setiap hari pasti tersenyum melayan kerenah kita yang sentiasa diikutinya... 

Jagalah diri kamu diantara satu sama lain... abang jangan mudah lupa akan pesanan ibu... sayang adik... adik baik sangat2 abang... kamu lihat kelembutan hati adikmu itu adalah mirip daddy kamu sayang... adik hanya perlukan sayang abang... ibu sedih bila abang lupa akan janji abang kepada ibu.

Ibu tahu kamu berdua bijak, namun jangan mudah alpa... solat jangan lupa.. ibu jauh dengan abang namun Allah tidak pernah jauh mahupun tidur... ibu menghitung hari dan airmata berjauhan dengan kamu... ibu study bukan untuk diri ibu... study ibu inilah yang akan membantu masa depan kamu untuk ibu menambah rezeki buat kamu untuk meneruskan pengajian kelak... ibu hanya insan biasa sayang...

Andai suatu hari nanti, kamu membaca akan setiap kata2 ibu ini nanti... ingatlah kembali akan pengorbanan ibu ini sayang... Semoga hari esok n seterusnya adalah yang terbaik buat kamu n kita hendaknya... ameen...


Comments

Popular posts from this blog

Akibat Tidak Berfikir Sebelum Bertindak

Hari nie tidak semena2 dari media sosial & media elektronik kita semua boleh tengok akibat dari tindakan wanita yang 'Kurang Berfikir Sebelum Bertindak'. Apapun kita jadikan ikhtibar dari kejadian yang menimpa uncle ini... kesian warga emas di maki hamun dek wanita yang cerdik pandai nie. Pada saya, dalam kehidupan harian kita ini... Berfikir & bertindak merupakan amalan yang berkait rapat dengan ciri peribadi & kejayaan dalam hidup apatah lagi dalam konteks pengurusan gaya hidup kita. Biarlah kita miskin harta benda namun  KITA KAYA DENGAN BUDI BAHASA .... Ingat!!!! Amalan berfikir & bertindak nie melambangkan peribadi kita.  Biar tidak cantik TETAPI MANIS DALAM TUTUR BAHASA... Nilai kita berfikir & bila masa perlu atau boleh kita bertindak selepas berfikir juga menyumbang kepada kesan yang akan kita hadapi kemudiannya... Fikirkan... andai tindakan yang diambil dengan penuh ketelitian & kesabaran maka baiklah yang kita dapat..

2016 yang semakin berlalu..

Lama sudah tak updated blog nie.. ada juga rakan blogger dan teman yang mengenali diluar laman sosial ini bertanya. Bukan tidak mahu updated tetapi sedang berusaha mencari masa yang sesuai untuk saya isikan di laman ini. Tahun 2016 .. semoga harapan dan impiann saya dan keluarga tercapai.. begitu juga buat semua rakan-rakan yang mengenali. Tahun baru seperti tahun-tahun yang sebelum ini sudah pastinya meningkatlah usia saya, Danish dan Dhiya... dan ditambah lagi dengan penyejuk hati ibu, ayah, abang Danish dan kakak Dhiya.. dimana lahirnya Little Dihyah.  Takdir dan ketentuan Allah lahirnya Little Dihyah pada bulan yang sama.. Januari. Kesian ayah sorang-sorang di bulan September. Tapi mudahlah ayah nak wishing us Haapy Birthday anak beranak ....kih3.. Danish kini sudah berusia 10 tahun dan Dhiya pula sudahpun 8 tahun. Sekejap masa berlalu.. kamulah peneman ibu dikala kita dalam kesusahan dan kesunyian tanpa daddy. Kamu anak yang baik sentiasa berusaha memenuhi impian