Wednesday, 16 July 2014

Akibat Tidak Berfikir Sebelum Bertindak

Hari nie tidak semena2 dari media sosial & media elektronik kita semua boleh tengok akibat dari tindakan wanita yang 'Kurang Berfikir Sebelum Bertindak'. Apapun kita jadikan ikhtibar dari kejadian yang menimpa uncle ini... kesian warga emas di maki hamun dek wanita yang cerdik pandai nie.

Pada saya, dalam kehidupan harian kita ini... Berfikir & bertindak merupakan amalan yang berkait rapat dengan ciri peribadi & kejayaan dalam hidup apatah lagi dalam konteks pengurusan gaya hidup kita.

Biarlah kita miskin harta benda namun 
KITA KAYA DENGAN BUDI BAHASA....

Ingat!!!! Amalan berfikir & bertindak nie melambangkan peribadi kita. 
Biar tidak cantik TETAPI MANIS DALAM TUTUR BAHASA...

Nilai kita berfikir & bila masa perlu atau boleh kita bertindak selepas berfikir juga menyumbang kepada kesan yang akan kita hadapi kemudiannya... Fikirkan... andai tindakan yang diambil dengan penuh ketelitian & kesabaran maka baiklah yang kita dapat... namun jika ia tindakan tanpa berfikir & mengikut nafsu amarah maka ia akan sebaliknya...

Bertindak tanpa berfikir dengan kata nama lain bertindak melulu, terburu-buru & sembrono adalah tindakan orang yang tidak bijak atau tidak matang. Orang yang sedemikian mudah terlajak laku, kata & bicara.


Ringkas nyer dikkk... terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata rosak binasa. Kerana pulut santan binasa, kerana mulut kann... dah kena rakam dek aksi steering lock or PEU-LOCK kau yang baru tue dikkk.. nampakkkk http://www.youtube.com/watch?v=OPXqG95KR48  ... ok bye..

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.