Friday, 7 March 2014

Bila Anak Teruna semakin Dewasa

Tiada apa lagi yang menggembirakan hati seorang ibu hanya dengan melihat anak yang dijaga semakin meningkat dewasa. Teringat pada mula-mula arwah tiada dulu. Anak teruna inilah kawan & penguat semangat ibu untuk menjalani urursan hariannya dalam mengurus mereka berdua. 

Danish memang dari kecil susah untuk bercakap hanya bila perlu sahaja dia akan berkata & bertanya. Tapi sesiapa yang mula rapat dengannya dia akan mula ramah. Minat sangat pada buku-buku, beli sahajalah apa sahaja buku buatnya pasti akan dibacanya sehingga habis.


Satu perkara yang ibu selalu akan bising & membebel dengan abang Danish nie satu jer... asal balik sahaja kasut sekolah macam baru balik kebun. Kasut Putih boleh jadi hitam. Alhamdulillah pelajaran tiada masalah pada abang nie, minat pada pelajaran itu ada... di Daycare juga tiada rungutan dari teacher mahupun pengasuh beliau. Malah anak kesayangan pada teacher nya di Daycare.

Di rumah, sudah boleh diharap membantu ibu di dapur. Setakat membasuh pinggan mangkuk & vacum keseluruhan bilik serta ruang tamu. Cuma kadang-kadang tue bila abang rajin, adik suka usik abang sampai abang naik angin ngan adiknyer.

Makanan favorite abang Danish macam biasa Nasi Goreng Kimchi. Resepi yang ibu dapat dari staf kemudian masak buat family di rumah suka rupanya abang makan siap bertambah lagi. Kemudian, satu lagi bihun goreng buatlah bihun singapore ke bihun biasa ke pasti dimakan oleh abang.

Sekarang nie, abang dah mula pandai makan nasi berlauk.. ikan masak asam, hmmm pedas letak kicap pon tak ape. Kemudian siap puji ibu lagi... ibu hari nie ibu masak sedap la?? habis selama nie ibu masak tak sedap ke?? hmmm

Bab bangun tidur pula, susah sikit nak-nak bila waktu sekolah. Mana taknyer 5hari waktu sekolah habis2 waktu sekolah sebelah malam mereka akan dihantar ke kelas tuisyen & kelas mengaji mengikut jadual yang ditetapkan oleh cikgu/ ustaz.

Weekend, macam biasa waktu bersama keluarga. Ibu & ayah kena luangkan masa untuk 2 beradik nie. Abang macam biasa kena cuci kasut sekolah sendiri & macam biasa seperti pesanan ibu abang Danish akan prepare buku-buku untuk kelas Isnin beliau. So takderlah tertinggal & terlupa pada Isnin hari nanti.

Ibu selalu fikir sekarang nie waktu kecil anak-anak akan sentiasa dengan ibu. Tapi adakah dewasa kamu berdua nanti akan sentiasa bersama menemani/ menziarahi ibu??? Best Of Luck My Son... May Allah Bless You.

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.