Tuesday, 21 August 2012

Kenapa Wanita Mengalirkan Airmata??

Hmmm... adakah kita terfikir " Kenapa Wanita Mengalirkan Airmata?"dan pernahkah kita terfikir mengalirnya airmata wanita itu adalah sebahagaian dari kekuatan yang khusus buatnya apabila diperlukan.

Bercakap tentang kekuatan wanita... adakah kita terfikir bahawa:

Kekuatan seorang wanita adalah.....
Bukan terletak pada kariernya, Jabatannya, profesoinnya.

Bukan kepada kekuasaanya, pendidikannya, gelarannya
Bukan pula terletak ketika dia menjadi polis, tentera, jururawat dan sebagainya

Akan tetapi, kekuatan wanita adalah ketika ia menjadi ibu, isteri, anak, menantu, adik, kakak, teman dan wanita berkarier...

Kenapa wanita mempunyai perasaan yang sangat peka? Allah menciptakannya dengan 9 perasaan dan 1 akal. Maka selalu mengutamakan perasaannya ketika ia hadapi sebuah permasalahan.

Tak hairanlah ketika perasaannya sedang sebak, airmatanya pun mengalir. Bukan kerana lemah, tapi dengan airmata itulah ia meluahkan segala rasa yang ada di dadanya beban kehidupannya dan permasalahan yang dihadapinya.

Kenapa Allah menciptakan wanita begitu istimewa? Wanita diberikan sebuah bahu yang begitu kukuh menahan beban dunia dan isinya dan dia jadikan bahu itu begitu nyaman dan menenangkan. Ketika itu harus menopang kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah menciptakan wanita dengan kekuatan untuk bertahan, ketika yang lain menyerah dan putus asa pada keadaan kerana mereka yakin akan sebuah harapan.

Diciptakannya mereka begitu sabar menghadapi cercaan dari bayi yang dilahirkannya dari rahim.

Allah memberikan mereka kesabaran untuk selalu memberikan perhatian dan kasih sayang pada keluarganta walaupun dirinya letih, mereka tetap berjuang tanpa kenal lelah dan kadangkala menahan sakit namun mereka tidak pernah berkeluh kesah.

Cinta yang diberikan kepada putera puterinya tidak terbatas. Dia hanya tulus memberi dan tidak pernah mengharap kembali.... walaupun kadangkala dia sakit dan dicaci maki namun setiap saat dan keadaanya dia begitu beerti tidak pernah sakit hati walau hatinya sering kali dilukai.

Wanita sebagai semangat dan kekuatan untuk membimbing suami ketika masa sulit yang dihadapinya bukankah wanita dicipta dari tulang rusuk lelaki. Bukankah tugas sebuah tulang rusuk adalah untuk melindungi jantung dan hati agar ia selamat dan tidak tercedera?

Saru kekhusussan yang Allah berikan pada wanita, AIRMATA kerana dengan airmata wanita boleh menumpahkan perasaannya apabila mereka memerlukannya. Bukan kelemahan ketika wanita menangis tapi airmata adalah SEBUAH AIRMATA KEHIDUPAN.

'Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya Rasullullah akan hal tersebut, jawab baginda. "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia". (Al-Hadith)

Oleh kerana itulah wahai ikhwan jadikan jangan kau siakan wanita. Ingatlah kau juga dilahirkan dari rahim ibumu yang juga seoarang wanita, jika kau melukai wanita itu sama halnya kau lukai hati ibumu.

Jadi!!! lelaki dan wanita ada kelebihan dan kekurangannya
Itulah sebab kita dijadikan supaya dapat melengkapi anatara satu sama lain
amalan yang kita lakukan tetap akan dibalas walau sebesar zarah.

Sumber Dari:

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.